Τρίτη

Derbi Rambla 300: Μικρή αστική βολίδα


Με δυνατό κινητήρα, προσιτή τιμή, πολύ καλές επιδόσεις αλλά και κορυφαία ευελιξία, το scooter Rambla της Derbi κινείται εντός πόλης όπως κανένα άλλο!
Μίλησε κανείς για ευελιξία; Γιατί αν κάποιος σκόπευε να το κάνει, καλό είναι να περιμένει τη σειρά του, καθώς το Rambla 300 έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο θέμα, χάρη στις μικρές του διαστάσεις, τη σπιρτάδα του και τις επιδόσεις του κινητήρα στις μεσαίες στροφές. Αχ, αυτές οι μεσαίες στροφές…

Να με συγχωρήσετε αν επιμείνω στις επιδόσεις του Rambla στις μεσαίες στροφές, αλλά ήταν το αγαπημένο μου στοιχείο του. Θα προσπαθήσω, όμως, να δώσω την απαραίτητη βαρύτητα και στα υπόλοιπα θετικά του (και φυσικά και στα αρνητικά του), όπως έκαναν και οι υπεύθυνοι της Derbi, οι οποίοι δεν άφησαν κανένα από τα χαρακτηριστικά του Rambla στην τύχη. Βέβαια, η αλλαγή του κινητήρα είναι η μοναδική διαφορά ανάμεσα στο Rambla 300 και την προηγούμενη έκδοση των 250 κ.εκ., ωστόσο οι Ισπανοί μάλλον δεν θεωρούσαν απαραίτητες κάποιες άλλες αλλαγές στο scooter.

Αισθητική: Παραμένει επιθετικό
Οι Ισπανοί δεν άλλαξαν κάτι στην αισθητική του Rambla, καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητο να ενισχυθεί η -ούτως ή άλλως- sport φιλοσοφία που δηλώνει η εμφάνισή του. Τα πλαστικά του βρίθουν από γωνίες και η μάσκα του είναι το πιο αιχμηρό κομμάτι πάνω στο scooter. Η μάσκα, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, αποκτά δόσεις κακίας, χάρη στους επιθετικούς προβολείς και τις γρίλιες στο πάνω μέρος, ενώ τα πλαστικά γύρω από το τιμόνι μοιάζουν να αποτελούν φυσική συνέχεια της μικρής μαύρης ζελατίνας. Οι γωνίες είναι άφθονες και στο πίσω μέρος του scooter. Στην ουρά υπάρχει και το μοναδικό μη sport εμφανές στοιχείο του Rambla, η μικρή σχάρα, ενώ την επιθετική σχεδίαση ολοκληρώνει το διπλό πίσω φανάρι. Τέλος, στην αισθητική φιλοσοφία του Derbi συμβάλλουν και οι κόκκινες ραφές της σέλας, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με το λευκό αναλογικό ταχύμετρο και ένα από τα ομορφότερα λογότυπα της κατηγορίας. Χώροι / Άνεση: Έχει και από αυτά! Παρά το sport χαρακτήρα του, που ενισχύθηκε με το νέο κινητήρα, καθώς και τις μικρές του διαστάσεις, το Rambla δεν πρόκειται να απογοητεύσει στους συγκεκριμένους τομείς. Βέβαια, μην περιμένετε πολυθρονάτη θέση οδήγησης και τεράστιους χώρους -το Rambla ικανοποιεί, αλλά δεν καλομαθαίνει. Δεν γίνεται και διαφορετικά, άλλωστε. Πάνω απo όλα, πρόκειται για ένα μικροκαμωμένο και ευέλικτο scooter. Η θέση οδήγησης, λοιπόν, είναι άνετη, αν και στενή και δίνει όρθια στάση στο σώμα. Ο αναβάτης μπορεί να φέρει το σώμα του και σε πιο επιθετική θέση, ενώ ο χώρος για τα πόδια δεν θα προβληματίσει. Κάτω από τη σέλα δεν θα χωρέσει τίποτα περισσότερο από ένα jet κράνος. Τα μικροπράγματα μπορούν να τοποθετηθούν στο ντουλαπάκι της ποδιάς και οι τσάντες στον ειδικό γάντζο. Τέλος, ένα extra top case θα προσαρμοστεί εύκολα στη σχάρα.


Πλαίσιο / Αναρτήσεις Ταγμένα στη sport μετακίνηση
Το πλαίσιο και οι αναρτήσεις είναι τα δύο στοιχεία του Rambla που ευθύνονται περισσότερο για την καλή sport συμπεριφορά του, μετά τον κινητήρα. Το διπλό σωληνωτό πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ιδιαίτερα άκαμπτο, γεγονός που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα όταν το Rambla βρίσκεται υπό κλίση. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθούν και οι αναρτήσεις. Το μπροστινό πιρούνι των 35 χιλ. δεν θα διαμαρτυρηθεί ούτε υπό κλίση ούτε σε απότομο φρενάρισμα, ενώ και το διπλό αμορτισέρ στο πίσω μέρος χαρίζει ακαμψία και δεν θα παραπονεθεί εύκολα. Ωστόσο, η ακαμψία αυτή μεταφράζεται και σε… σκληρή συμπεριφορά του scooter όταν βρεθεί αντιμέτωπο με λακκούβες και κακό οδόστρωμα.

Φρένα: Άμεσα 
Το σύστημα πέδησης του Rambla 300 αποτελείται από δύο δίσκους 260 χιλ. στον μπροστινό τροχό και έναν 220 χιλ. στον πίσω. Η λειτουργία των φρένων είναι άμεση και η δύναμη κάνει την εμφάνισή της κάθε φορά που ο αναβάτης πιέζει τη μανέτα. Ωστόσο, η αμεσότητά τους αυτή και η δύναμη που τα χαρακτηρίζει, έφεραν συχνά μπλοκαρίσματα των τροχών στο μοντέλο της δοκιμής μας. Πάντως, σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν άστρωτο, γεγονός που σημαίνει ότι η απόδοση των φρένων αλλά -κυρίως- και των ελαστικών, αναμένεται να βελτιωθεί, μειώνοντας τα εν λόγω μπλοκαρίσματα.


Κινητήρας: Μεταμόρφωση!
Για μια ακόμη φορά, ο Quasar της Piaggio διέψευσε όσους πίστεψαν ότι έδειξε ό,τι ήταν να δείξει. Παίρνοντας ένα ελαφρύ και ευέλικτο scooter και βάζοντάς του έναν κινητήρα με αυξημένα επίπεδα ροπής και σπιρτόζικη λειτουργία, οι μηχανικοί της Derbi έδωσαν στο Rambla όχι μόνο νέα πνοή, αλλά ένα ρεύμα ικανό να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Η λειτουργία του κινητήρα θα σε προϊδεάσει από χαμηλά για τις διαθέσεις του, όταν όμως οι στροφές φτάσουν στο χαμηλομεσαίο φάσμα λειτουργίας, θα ξεκινήσει ένα… αστικό πάρτι που ελάχιστα όμοιά του υπάρχουν! Οι αποκρίσεις του γκαζιού είναι άμεσες, η ροπή χορταστικότατη και η συμπεριφορά του Derbi ικανή να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για τις δυνατότητές του. Η καλή εικόνα θα συνεχίσει και στις υψηλές στροφές, αν και σε μεγάλες ταχύτητες θα σου θυμίσει ότι πρόκειται απλά για ένα μονοκύλινδρο 300άρι. Οδηγώντας: Δεν σου χαλάει χατίρι! Το νέο Rambla θα σε δελεάσει αρχικά με το μικρό του βάρος και τις μαζεμένες διαστάσεις που του επιτρέπουν να χωθεί παντού. Στην πορεία, όμως, θα σε ξετρελάνει με την απόδοση του κινητήρα στις χαμηλομεσαίες στροφές. Χάρη σε αυτή, θα κινηθεί σε sport ρυθμούς και θα εντυπωσιάσει με την ευελιξία του. Εξάλλου, το στήσιμο του scooter εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, δηλαδή τη sport συμπεριφορά, και αυτό γίνεται εμφανές από το γεγονός ότι το Rambla δεν θα σου χαλάσει παρά ελάχιστα χατίρια στην πορεία. Θέλεις εκρηκτικές εκκινήσεις; Άνοιξε το γκάζι και λίγοι θα μπορέσουν να σε ακολουθήσουν στο φανάρι. Θέλεις μεγάλες κλίσεις; Στρίψε, μετακινήσου πάνω στη σέλα και θα συνειδητοποιήσεις ότι τα όρια αναρτήσεων και πλαισίου θα αργήσουν να έρθουν (μάλλον θα προηγηθούν αυτά των ελαστικών). Θέλεις ασφάλεια και άμεσες ακινητοποιήσεις; Εδώ θα σου το χαλάσει λίγο, εξαιτίας κάποιων ανεπιθύμητων μπλοκαρισμάτων, αν και η συνολική εικόνα των φρένων κρίνεται ικανοποιητική. Φυσικά, το Rambla θα σου κάνει και κάποια χατίρια πρακτικής φύσης, αλλά όχι όλα. Θα κινηθεί άνετα ανάμεσα στα αυτοκίνητα, θα στρίψει πολύ το τιμόνι του σε ελιγμούς και δεν θα σε κουράσει εύκολα πάνω στη σέλα του. Από την άλλη, όμως, δεν θα καταφέρει να μεταφέρει πολλά πράγματα, θα κοπανήσει τις αναρτήσεις του σε κακό οδόστρωμα και δεν θα σε προστατέψει επαρκώς από τον αέρα στις μεγάλες ταχύτητες.


Συμπέρασμα: Πολλά θετικά
Οι μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος είναι τα πρώτα θετικά στοιχεία του Rambla 300. Και σε συνδυασμό με τον κινητήρα του και τις επιδόσεις πλαισίου και αναρτήσεων, τα παραπάνω χαρακτηριστικά χαρίζουν ένα ακόμη ατού στο ισπανικό scooter: την ευελιξία και τη sport συμπεριφορά. Στη λίστα αυτή μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα θετικά στοιχεία (νεανική εμφάνιση και μεγάλοι τροχοί), όπως και αρνητικά (κακή απόδοση ελαστικών, μικροί χώροι). Κλείνοντας, ένα ακόμη στοιχείο που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο είναι η τιμή του, η οποία, στα 3.775 ευρώ, είναι η χαμηλότερη στην κατηγορία.

Πηγή : mototriti.gr