Πέμπτη

F1: Τα ελαστικά του 2012


Η Pirelli παρουσίασε σήμερα στη Yas Marina στο Άμπου Ντάμπι τα ελαστικά που θα χρησιμοποιήσουν όλες οι ομάδες της F1, φέτος.

Όσες φορές και αν επισκεφτεί κανείς το τεχνητό νησί Yas Island δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί από το περιβάλλον και τις υποδομές. Η Pirelli έχει καλέσει εκατοντάδες δημοσιογράφους απ’ όλο τον πλανήτη στο Άμπου Ντάμπι και τους φιλοξενεί στο Yas Hotel το ξενοδοχείο που φτιάχτηκε μέσα στην πίστα ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Για εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και διαμονή όσων κάνουν αγώνες στο Yas Circuit ή ξεκινούν την ιστιοπλοΐα από την Yas Marina όπως έκαναν πριν λίγες μέρες τα πληρώματα του Volvo Ocean Race για το τρίτο σκέλος του αγώνα.

Ο Τρονκέτι Προβερά, πρόεδρος της Ιταλικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών ξεκίνησε την ομιλία του: «Βρίσκομαι εδώ μπροστά σε εκατοντάδες δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο που ανυπομονούν να ακούσουν τα σχέδια της Pirelli για τη F1 το 2012. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ ένα χρόνο πριν στον ίδιο χώρο που κάναμε δοκιμές εξέλιξης και όλοι αμφέβαλλαν για την ικανότητά μας να δώσουμε στις ομάδες κατάλληλα ελαστικά. Σ’ αυτό το χρόνο που μεσολάβησε, τον πρώτο μας στη F1, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλά για μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συνεχιστεί αυτό».

Σε ερώτηση Ιταλού συναδέλφου όσον αφορά στο πως μπορεί η Pirelli διαμέσου της F1 να προβάλλει σ’ όλο τον κόσμο την Ιταλία και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ο Προβερά απάντησε: «Είμαστε Ιταλική εταιρεία, παράγουμε Ιταλικά προϊόντα τα οποία είναι ανταγωνιστικά σ’ όλο τον κόσμο. Υπάρχουν αρκετές Ιταλικές εταιρείες που το καταφέρνουν αυτό. Με σκληρή δουλειά θα διώξουμε το σύννεφο που έχει μαζευτεί πάνω από την Ευρώπη. Όμως είναι σημαντικό ότι κάτω απ’ αυτό υπάρχουν, ειδικά στην εταιρεία μας, ικανότατοι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά για το αύριο».

Όσον αφορά στα ελαστικά του 2012 η Pirelli έχει αλλάξει αρκετά. Πρώτα απ' όλα το σχήμα. Τα νέα ελαστικά έχουν πιο τετράγωνο σχήμα ειδικά στους ώμους και αυτό σύμφωνα με τον αγ. διευθυντή της ομάδας Πωλ Χέμπερι θα βοηθήσει στην μείωση του ρυθμού φθοράς: «Η νέα σχεδίαση βοηθά τις παραμορφώσεις να κατανέμονται πιο ομοιόμορφα σ’ όλη την επιφάνεια επαφής του πέλματος του ελαστικού. Αντίστοιχα διαμορφώνεται και η θερμοκρασιακή κατανομή πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της πιθανότητας να έχουμε τοπική παραμόρφωση (blistering) αλλά και πιο ομοιόμορφη φθορά σ’ όλο το πέλμα του ελαστικού. Αυτό μεγαλώνει το διάστημα που ένα ελαστικό αποδίδει τα μέγιστα χωρίς όμως να αυξάνει τη διάρκεια ζωής του. Επιπλέον τα νέα ελαστικά είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσφυση πίσω ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες σε κάθετη δύναμη που θα επιφέρει η απαγόρευση των blown diffusers».

Επιπλέον αλλαγή στα ελαστικά είναι η σκληρότητα των διαθέσιμων γομών. Θα υπάρχουν όπως και πέρυσι τέσσερις διαθέσιμες επιλογές, δυο σε κάθε αγώνα. Η πολύ μαλακή (κόκκινη γραμματοσειρά) παραμένει ίδια. Η πολύ σκληρή (ασημί γραμματοσειρά) είναι περίπου η περσινή μέση γόμα. Φέτος η μέση (λευκή γραμματοσειρά)  και μαλακή γόμα (κίτρινη γραμματοσειρά) είναι καινούργιες, πιο μαλακές από πέρυσι με στόχο την μείωση των διαφορών στο ρυθμό περιστροφής που είχε παρατηρηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι διαφορές ήταν της τάξεως των 1.2sec στο γύρο από την πιο μαλακή στην πιο σκληρή γόμα ενώ για φέτος ο στόχος είναι να μειωθούν στο μισό. Έτσι οι ομάδες θα έχουν περιθώρια για επιλογή διαφορετικών στρατηγικών που θα αυξήσουν τις ανατροπές στον αγώνα.

Τα σλικ ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα φέρουν τον κωδικό P Zero ενώ τα ελαστικά για βρεγμένο οδόστρωμα θα φέρουν τον κωδικό Cinturato. Ένα σημαντικό όνομα για την Pirelli στην κατηγορία των «πράσινων» ελαστικών που εξοικονομούν ενέργεια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Στη φωτ. διακρίνονται όλα τα ελαστικά της Pirelli. Από αριστερά το πράσινο Cinturato είναι το ενδιάμεσο ελαστικό για λίγη βροχή και το μπλε Cinturato το ελαστικό για βαριά βροχή. Η κόκκινη γόμα είναι η πολύ μαλακή, η κίτρινη η μαλακή, η άσπρη η μέση και η ασημί, η σκληρή γόμα.

Πηγή : protothema.gr