Τρίτη

Υβριδικό Volvo XC60 plug-in...

Κείμενο του Δημήτρη Μπαλή

Προ ημερών έγραψα ότι η Volvo θα ξεκινήσει εντός του 2012 πωλήσεις στην Ευρώπη του πρώτου της υβριδικού V60 plug-in. Διαθέτει κινητήρα πετρελαίου και ηλεκτρικό μοτέρ που φορτίζεται από πρίζα.

Ωστόσο, η σουηδική μάρκα που καινοτομεί σε πολλούς τομείς, θα παρουσιάσει σε λίγες ημέρες στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, μια πρωτότυπη εφαρμογή – ωστόσο πολύ κοντά στο να γίνει μοντέλο παραγωγής – σε SUV αμάξωμα.

Θα είναι η τρίτη μάρκα, μετά την Porsche που διαθέτει υβριδικό Cayenne, και την BMW με την ActiveHybrid Χ6, που θα έχει υβριδικό SUV, όπως είναι το XC60, αλλά αυτό θα ξεχωρίζει επειδή θα φορτίζεται και από πρίζα.

Καινοτομία

Το XC60 Plug-in Hybrid διαθέτει τρία προγράμματα λειτουργίας. Στο Pure mode το όχημα κινείται μόνο ηλεκτρικά με αυτονομία περίπου 45 χλμ. Στο Hybrid mode που είναι και η βασική λειτουργία του οχήματος, ο κινητήρας βενζίνης και το ηλεκτρικό μοτέρ συνεργάζονται προσφέροντας φυσιολογική οδηγική ευχαρίστηση με αυτονομία 960 χλμ. – σε αυτή τη λειτουργία η μέση κατανάλωση είναι μόλις 2,3 λίτρα βενζίνης ανά 100 χλμ. και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 53 γρ./χλμ.

Στο δε Power mode, η ρύθμιση τής από κοινού λειτουργίας των δύο κινητήρων είναι τέτοια που εκτοξεύει τις επιδόσεις. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας βενζίνης των 280 hp με ροπή 380 Nm, συνεργάζεται με το ηλεκτρικό μοτέρ των 70 hp με 200 Nm ροπής, χαρίζοντας επιτάχυνση 6,1 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα!

Εν συντομία…

Ανακυκλώσιμα μέρη, νέος κινητήρας, ελαφρύτερος και 35% πιο οικονομικός. Χωρίς συμβατική μίζα και εναλλάκτη τάσης. Με ολοκληρωμένη μίζα και γεννήτρια (ISG) η οποία προσφέρει επιπλέον 45 hp στην επιτάχυνση, ενώ φορτίζει την μπαταρία στο φρενάρισμα. Ο κινητήρας βενζίνης παρέχει κίνηση στον μπροστινό άξονα και το ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω (τετρακίνηση).

Η κατανομή της ροπής στους δύο άξονες ρυθμίζεται με διακόπτη. Πίσω είναι και η μπαταρία 12 kWh. Φορτίζεται πλήρως από πρίζα 220V σε 3,5 ώρες. Αν είναι άδεια, εν κινήσει φορτίζεται από τη γεννήτρια, πατώντας το διακόπτη Save. 

Πηγή : sport-fm.gr