Δευτέρα

Οδηγώντας ξένη ή νέα μοτοσικλέτα


Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως έχετε την ευκαιρία (ή αναγκαστείτε) να οδηγήσετε μια ξένη ή νέα μοτοσικλέτα. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται να επιδείξετε αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή.

Το βασικότερο που πρέπει να δοκιμάσετε από τα πρώτα κιόλας μέτρα, είναι τα φρένα. Παίξτε λίγο με τις μανέτες και συγκρίνετε: είναι δυνατότερα από τα δικά σας, είναι πιο μαλακά στην αίσθηση; Τα συμπεράσματα θα σας φανούν σωτήρια όταν χρειαστεί να φρενάρετε.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχετε την ευκαιρία ή είστε αναγκασμένοι να οδηγήσετε κάτι άλλο είναι αρκετές: όταν βγαίνετε βόλτα με κάποιο φίλο και αλλάζετε μοτοσικλέτες στα μισά της διαδρομής, όταν οδηγείτε νοικιασμένη μηχανή, όταν κάνετε test ride αλλά και όταν αγοράζετε νέο μοντέλο ή αφήνετε το δικό σας για service και παίρνετε αντικαταστάτη από το συνεργείο.

Η προσοχή που πρέπει να επιδείξετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγάλη. Το νέο ή ξένο μοντέλο έχει τις δικές του ιδιοτροπίες και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη λογική ότι «δεν τρέχει τίποτα, εγώ οδηγώ μοτοσικλέτες εδώ και πολλά χρόνια». Κάθε μοντέλο είναι ξεχωριστό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Διαβάστε λοιπόν τα βασικότερα σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά την οδήγηση μιας άγνωστης σε εσάς μοτοσικλέτας.

1. Το πρώτο που επιβάλλεται να κάνετε με το που ανεβείτε στη σέλα, είναι να προσαρμόσετε τους καθρέφτες στα μέτρα σας.

2. Πατήστε με τα δύο πόδια σταθερά στο έδαφος και κουνήστε δεξιά-αριστερά τη μοτοσικλέτα, ώστε να υπολογίσετε το βάρος της. Ειδικά αν πρόκειται για μοντέλο βαρύτερο από το δικό σας, επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να το συνηθίσετε.

3. Ξεκινώντας, δώστε προσοχή στο συμπλέκτη. Σίγουρα δεν είναι ρυθμισμένος στα ίδια μέτρα με τον δικό σας. Ξεκινήστε αργά έχοντας στο νου για το σημείο που αποσυμπλέκει, ώστε να αλλάζετε γρηγορότερα σχέση.

4. Στην περίπτωση που το μοντέλο που έχετε στην κατοχή σας διαθέτει ABS και αυτό που οδηγείτε για πρώτη φορά όχι, φρενάρετε δυνατά μερικές φορές, ώστε να συνηθίσετε στο γεγονός ότι στο τέλος της διαδρομής της μανέτας, τα φρένα μπορεί να μπλοκάρουν.

5. Αν κάνετε τη μετάβαση από ένα μικρού κυβισμού δίκυκλο σε ένα μεγάλο, μην το ζορίσετε μέχρι να το συνηθίσετε. Ακόμη κι αν οδηγείτε κάποιο R1 τα τελευταία χρόνια, αναγκαστήκατε να οδηγήσετε παπί για μερικές ημέρες και επιστρέψατε ξανά στο R1, ένα μικρό διάστημα προσαρμογής είναι απαραίτητο προτού του… «ξαναπιείτε» το αίμα.

6. Αν η μοτοσικλέτα που πρόκειται να οδηγήσετε διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα που ρυθμίζονται εν κινήσει (π.χ. χάρτες ανάφλεξης, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, κ.λπ.), αφιερώστε τους μερικά λεπτά πριν ξεκινήσετε, ώστε να μην σας αποσπάσουν την προσοχή εν ώρα οδήγησης.

7. Σε περίπτωση που αλλάξετε από scooter σε μοτοσικλέτα ή το αντίθετο, ποτέ δε ξεχνάμε το εξής: τα scooter βασίζονται περισσότερο στο πίσω φρένο, ενώ οι μοτοσικλέτες στο μπροστινό.

8. Έχετε πάντοτε υπ΄ όψιν ότι σε πολλές περιπτώσεις το νέο ή ξένο μοντέλο που θα κληθείτε να οδηγήσετε, δε θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά το δικό σας. Μην ξεχνάτε ότι δεν οδηγείτε το μοντέλο που έχετε συνηθίσει και πιθανότατα γνωρίζετε από την καλή και την ανάποδη, αλλά ένα ξένο και απρόβλεπτο.

Πηγή : mototriti.gr