Δευτέρα

Hiriko: το ηλεκτρικό όχημα που... διπλώνειΟνομάζεται Hiriko EV και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες. Είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα το οποίο όμως έχει μια ιδιαιτερότητα στο αμάξωμα του, αφού αυτό διπλώνει στο παρκάρισμα!
Σίγουρα η είδηση ενός ακόμη ηλεκτροκίνητου οχήματος δεν μας προκαλεί πλέον αίσθηση, αφού αυτά αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Όταν όμως πρόκειται για μια κατασκευή σαν το Hiriko EV τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Γιατί; Απλά επειδή οι σχεδιαστές του το εξέλιξαν έτσι ώστε να «μαζεύεται» όταν ο οδηγός του θέλει να το παρκάρει, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει αισθητά μικρότερο χώρο, από το ήδη μικρό του μέγεθος. Μάλιστα ο κατασκευαστής του αναφέρει ότι όταν είναι διπλωμένο ο χώρος που χρειάζεται για να παρκάρει, είναι τα 2/3 από τον αντίστοιχο του smart! Οι αποκλειστικά δύο επιβάτες έχουν πρόσβαση στο όχημα από την μοναδική εμπρός τοποθετημένη πόρτα, ενώ στο εσωτερικό του Hiriko δεν υπάρχει το κλασικό τιμόνι που γνωρίζουμε αλλά ένα joystick.

Πολλά στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως όσο και αν φαίνεται εξωπραγματικό η παραγωγή του θα ξεκινήσει εντός του 2013 στην Ισπανία, με 20 δοκιμαστικά αντίτυπα να έχουν ήδη κατασκευαστεί. Το αρχικό κόστος κατασκευής καθενός είναι τα 16.253 δολάρια, όμως αυτό δεν αποτελεί ενδεικτική τιμή αγοράς του μοντέλου παραγωγής.


Πηγή : autotriti.gr