Τετάρτη

Volvo C30 1,6 DRIVe



Ιδανικό ταίρι για το πολυτελές C30, αποτελεί ο 1,6 λτ. κινητήρας πετρελαίου των 115 ίππων της έκδοσης DRIVe με χαμηλή κατανάλωση και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.
Το δυναμικής σχεδίασης αποκλειστικά 3θυρο και 4θέσιο μικρομεσαίο μοντέλο της Volvo, το C30, αποκτά εκ νέου ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της άρσης της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη diesel έκδοση DRIVe. Αυτή διαθέτει ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης, start/stop στον κινητήρα, ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, αεροδυναμικά βοηθήματα, διαφορετικής σχεδίασης μάσκα και επένδυση στο κάτω τμήμα του αμαξώματος για καλύτερη αεροδυναμική και κατά συνέπεια χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπές CO2. Γεγονός που ισχύει και στην πράξη, αφού συγκριτικά με τη φθηνότερη κατά 730 ευρώ έκδοση 1,6 D2 (ίδιας απόδοσης και επιδόσεων), το C30 DRIVe παρουσιάζει χαμηλότερη κατανάλωση κατά 0,5 λτ./100 χλμ. (3,8 λτ./100 χλμ. έναντι 4,3) και εκπομπές CO2 κατά 15 γρ./χλμ. (99 γρ./χλμ. έναντι 114), με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Κινητήρας: Πολύ οικονομικός και πολιτισμένος
Ο 1.600άρης ντίζελ κινητήρας που κινεί την έκδοση DRIVe αποδίδει 115 ίππους και 270 Nm ροπής μόλις από τις 1.700 σ.α.λ. Κατά την οδήγηση, αυτό έχει ως αντίκρισμα το πολύ καλό τράβηγμα και ελαστικότητα από χαμηλά και την άμεση απόκριση και επιτάχυνση σε κάθε πάτημα του δεξιού πεντάλ ανεξάρτητα από τη σχέση που έχει επιλεγεί στο 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο μέσω του καλής αίσθησης επιλογέα. Επιπλέον, το μηχανικό αυτό σύνολο έχει πολιτισμένη λειτουργία με πολύ περιορισμένους κραδασμούς και λιγοστό θόρυβο στην καμπίνα χάρη και στην αποτελεσματική ηχομόνωση του αυτοκινήτου. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ολιγαρκής σε καύσιμο, όπως διαπιστώσαμε και κατά τη διάρκεια της δοκιμής, καθώς η μέση κατανάλωση (σύμφωνα με την ένδειξη του trip computer) κυμάνθηκε γύρω στα 6,0 λτ./100 χλμ. Πολύ καλή λειτουργία με τη σειρά του παρουσιάζει και το σύστημα start/stop, ενώ η ένδειξη αλλαγής ταχυτήτων στον πίνακα οργάνων βοηθάει με την σειρά της στη μείωση της κατανάλωσης.



Στο δρόμο: Ιδιαίτερα άνετο και με ασφαλή συμπεριφορά
Στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς, το C30 DRIVe αποσπά θετικές κριτικές, διότι ανεξαρτήτως ταχύτητας και διαδρομής, εμπνέει σε οδηγό και επιβάτες ασφάλεια και στιβαρότητα. Κινούμενο στις ευθείες σε γρήγορους ρυθμούς παραμένει σταθερό, ενώ στις στροφές είναι ουδέτερο με αυξημένα όρια πρόσφυσης. Παράλληλα σε ένα ταξίδι θα εκτιμηθεί και η άνεση που προσφέρουν η ανάρτηση, τα καθίσματα και η προσεγμένη ηχομόνωση. Ωστόσο, από πλευράς οδηγικής αίσθησης, το τιμόνι του δε διακρίνεται για τις αμεσότητά του και διαθέτει μια σχετική ασάφεια σε πιο γρήγορους ρυθμούς.

Εσωτερικό: Πολυτελές αλλά με περιορισμένους χώρους
Το εσωτερικό του C30 DRIVe, που είναι όμορφο και αρκούντως πολυτελές, δεν εμφανίζει καμία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις. Σε επίπεδο κατασκευής, ξεχωρίζουν τα υψηλής ποιότητας αφρώδη υλικά του ταμπλό και η άψογη συναρμογή, ενώ πρόβλημα με την εργονομία και τη θέση οδήγησης δεν υπάρχει. Όσον αφορά στους χώρους, το αποκλειστικά τετραθέσιο εσωτερικό του C30 απαιτεί παραχωρήσεις για το κεφάλι και τα πόδια των πίσω επιβατών, στην περίπτωση που αυτοί έχουν ύψος άνω του 1,75 μ. Επίσης, το πορτ μπαγκάζ διαθέτει μικρή χωρητικότητα (233 λτ. μαζί με τις μικρές θήκες που βρίσκονται κάτω από το δάπεδό του) και το ψηλό κατώφλι δε βοηθά στη φόρτωση μεγαλύτερων αντικειμένων.


Προσφορά:
Τιμή από 18.900 ευρώ με απόσυρση για το C30 DRIVe στο επίσημο δίκτυο της Volvo Car Hellas για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πηγή : autotriti.gr