Δευτέρα

Toyota FT-86


Το νέο κουπέ της Toyota στην ευρωπαϊκή αγορά θα ονομάζεται GT 86, από την θρυλική Corolla GT (ή Levin) AE86 - βρισκόταν στην παραγωγή από το 1983 έως το 1987- που ενέπνευσε τη δημιουργία του.

Το GT 86 είναι το αποτέλεσμα ενός κοινού προγράμματος συνεργασίας της Toyota και της Subaru. Το μοντέλο της τελευταίας, που φέρει την ονομασία BRZ ήταν το πρώτο από τα δύο που αποκαλύφθηκε και θα κάνει κι αυτό το ντεμπούτο του στο Τόκιο.

Τα δύο μοντέλα, όπως επίσης και το Scion FR-S το οποίο προορίζεται για την αγορά των ΗΠΑ, μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα και τα περισσότερα μηχανικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα που προέρχεται από την Subaru.

Η ιστορία του GT 86 άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 με τα αποκαλυπτήρια του πρώτου FT-86 Concept στο Τόκιο και ακολούθησε το FT-86 Concept II στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο. Το τελευταίο ήταν και αυτό που βρισκόταν πολύ κοντά στην παραγωγή.

Το εξωτερικό στυλ του GT 86 είναι αυτό που συναντάμε στις ταινίες "Fast & Furious". Σε σχέση με το πρωτότυπο FT-86 Concept ΙΙ υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές και το αυτοκίνητο ακολουθεί κομψές και απλές γραμμές που ταιριάζουν στα στάνταρ των ευρωπαΐων καταναλωτών.

Ο εσωτερικός διάκοσμος του σπορ coupe ακολουθεί σπορτίβ γραμμές και όμορφο σχεδιασμό. Ο λεβιές ταχυτήτων είναι κοντός και σπορτίφ, το στροφόμετρο είναι τοποθετημένο στο κέντρο μπροστά από το τιμόνι και γύρω από αυτό είναι τοποθετημένα διάφορα άλλα όργανα. Τα καθίσματα είναι μπάκετ και το τιμόνι τριάκτινο. Οι γιαπωνέζοι έχουν τοποθετήσει στο ταμπλό διάφορα κομμάτια από ανθρακονήματα, το δέρμα κάνει έντονη την παρουσία του ενώ τα πεντάλ είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο.

Το GT 86 έχει μήκος 4.240 χιλιοστά , ύψος 1.285 χιλιοστά και 2.570 χιλιοστά μεταξόνιο. Διαστάσεις που το καθιστούν το πιο συμπαγή τετραθέσιο σπορ αυτοκίνητο που διατίθεται στην αγορά σήμερα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Toyota.

Κάτω από το καπό, υπάρχει ένας τετρακύλινδρος σε επίπεδη διάταξη (μπόξερ) κινητήρας της Subaru ο οποίος έχει αναβαθμιστεί με την D-4S τεχνολογία άμεσου ψεκασμού της Toyota. Ο κινητήρας αποδίδει 200 ίππους στις 7.000 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 205 Nm στις 6.600 σαλ.

Το μοτέρ συνδυάζεται με ένα εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο ενώ στον έξτρα εξοπλισμό προσφέρεται και ένα εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Η κίνηση μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.

Το 2 +2 σπορ coupe έχει επίσης ένα πολύ χαμηλό κέντρο βάρους, μόλις 475 χιλιοστά. Η ανάρτηση περιλαμβάνει γόνατα MacPherson μπροστά και διπλά ψαλίδια πίσω, ενώ η βασική έκδοση εξοπλίζεται με ζάντες 17-ιντσών.

Πηγή : auto24.gr