Δευτέρα

Υπόθεση Saab H αρχή ενός νέου κεφαλαίου

Υπόθεση Saab
H αρχή ενός νέου κεφαλαίου

Σε πείσμα των στρατηγικών αποφάσεων για εγκατάλειψη της Saab από την GM, η ιστορική σουηδική εταιρεία κατάφερε να επιβιώσει και να περάσει πλέον σε μια νέα φάση της ιστορίας της, υπό την ιδιοκτησία της ολλανδικής εταιρείας Spyker Cars NV. Περιγράφει ο Παύλος Ευθυμίου.

Η Saab Automobile AB είναι γνωστή σήμερα στο ευρύ κοινό ως μια σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκε στον όμιλο της General Motors έως πρόσφατα. Η ιστορία όμως της εταιρείας ξεκινά πολύ πριν από την εξαγορά της, το 1990, από την GM, με την κατασκευή αεροσκαφών για τη σουηδική πολεμική αεροπορία το 1937. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Saab άρχισε να επεκτείνεται στο χώρο του αυτοκινήτου και το 1944 ξεκίνησε να κατασκευάζει το πρώτο επιβατηγό της, το δίχρονο Project 92, το οποίο παρουσιάστηκε το 1949 ως Saab 92. Το 1955, το αυτοκίνητο ενισχύθηκε, βελτιώθηκε και μετονομάστηκε σε Saab 93, με το νέο τότε μοντέλο της εταιρείας να φέρει (και να καθιερώνει) τη γνωστή έως σήμερα τραπεζοειδή μάσκα.

Ωστόσο, η ανάγκη για ένα μεγαλύτερο μοντέλο ήταν που οδήγησε στη δημιουργία του Saab 99. Η χαρακτηριστική σχεδίαση του 99, έργο του μοναδικού έως τότε σχεδιαστή της Saab, του Sixten Sason, σφράγισε τα μελλοντικά εξωτερικά γνωρίσματα της σουηδικής εταιρείας, από το Saab 900 έως και το σχετικά πρόσφατο 9-3 της προηγούμενης γενιάς. Δεν ήταν όμως μονάχα η σχεδίαση που οδήγησε στην επιτυχία και συντέλεσε στη δημιουργία πιστής και παθιασμένης πελατειακής βάσης ανά τον κόσμο. Ηταν ο συνεχής προσανατολισμός προς την καινοτομία, που κάνει τη συνεισφορά της Saab στην αυτοκίνηση πολύ σημαντικότερη από το μικρό μέγεθός της

συνέχεια.... trans.kathimerini.gr