Τρίτη

Skoda Superb 1.4 TSI

Skoda Superb 1.4 TSI
Οικονομία!
Ευχάριστη έκπληξη για τον Νίκο Λουπάκη η συνύπαρξη με το «μικρό» Superb, που καίει -σχετικά τουλάχιστον με τον όγκο του- πολύ λίγη βενζίνη. Και χωρίς σκόντο στις επιδόσεις

Aπό τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1.390 κ.εκ. θα ξεκινήσουμε, μιλώντας για το Superb 1.4 TSI, όχι τόσο επειδή πρόκειται για την πιο προσιτή έκδοση του μοντέλου, αλλά γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν κινητήρα 125 ίππων, που κινεί -και μάλιστα σβέλτα- ένα αυτοκίνητο 1.425 κιλών, καταναλώνοντας απρόσμενα χαμηλές ποσότητες βενζίνης. Η μέση -πραγματική- κατανάλωση των 9,3 λίτρων/100 χλμ. (και μάλιστα με κίνηση στην πόλη κατά κύριο λόγο) είναι τιμή εξαιρετική για αυτοκίνητο του όγκου και του βάρους του Superb.

Η εμπειρία μας δείχνει ότι αντίστοιχες καταναλώσεις βλέπουμε σε μικρομεσαία ή σούπερ μίνι ατμοσφαιρικά 1400άρια, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συναγωνιστούν στις επιδόσεις τη λιμουζίνα της Skoda. Να, λοιπόν, που τα τούρμπο ζουν και βασιλεύουν, αποδεικνύοντας ότι δεν προέκυψαν στο μηχανολογικό στερέωμα μόνο για να κινήσουν κάποιες μικρές βόμβες, αλλά -κυρίως- για να μειώσουν την κατανάλωση, αξιοποιώντας την κρυμμένη στα καυσαέρια θερμική ενέργεια. Η ροπή είναι το μεγάλο μυστικό που επιτρέπει να κρατάς τον 1.4 TSI στις 1.500 - 2.500 στρ./λεπτό και να κινείσαι γρήγορα (αν δεν σου... μαρτυρήσουν τον κυβισμό, μπορεί και να νομίσεις ότι οδηγείς το 1.8!) ζώντας στο βασίλειο της ροπής.


συνέχεια ... trans.kathimerini.gr